2019/04/11

Szerintem

Made in Japan

Van új a nap alatt: június 1-jétől jön az új lakossági állampapír, olyan kamatozással, amilyet korábban még nem láttunk. Nem is álmodhattunk róla.

Számláló

A világ leggazdagabb városai

Noha a globális gazdagságnövekedés üteme csökken, Ázsia előretör, állapítja meg a londoni székhelyű Knight Frank főként ingatlanértékeléssel, -tanácsadással foglalkozó globális nagyvállalkozás 2019-es Gazdagság Jelentése (The Wealth Report) egy olyan, a következő öt évet átfogó felmérés alapján, amit döntően a szupergazdagok (UHNWI – Ultra High Net Worth Individual) számának, aktivitásának alakulása alapján készítettek.

Címlap

Megélénkült a befektetői aktivitás az élelmiszeriparban

Új fordulatszámra kapcsolt a magyar agrár- és élelmiszeripar, a tapasztalatok szerint a beruházási szándék óriási mértékeket ölt, az ágazat megújulását alig győzi követni az ember – mondta Nagy István agrárminiszter a Figyelő Agrárpiac: az aranytartalék című konferenciája után készült interjúban.

Mátrix

Gyermek, otthon

Az alacsonyabb jövedelmű családok is példátlan mértékű támogatáshoz juthatnak az újabb támogatási csomag révén – közölte lapunkkal a Kopp Mária Intézet. A minap megszavazott intézkedések gazdasági hatása is pozitív lehet.

Mátrix

Növekedési áldozattal járna a nullás büdzsé

A jelenlegi, két százalék körüli GDP-arányos költségvetési hiányt hiba lenne egyik évről a másikra teljesen eltüntetni, mert az növekedési áldozattal járna – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Mátrix

Nemzeti Kötvény az új zászlóshajó

A júniustól kibocsátandó állampapír segítségével 2023-ra megdupláznák a lakossági állampapírok állományát. Évente minimum nyolcszáz-, jobb esetben pedig 1000 milliárd forintos állománynövekedéssel kalkulálnak a Pénzügyminisztériumban.

Mátrix

Fejlesztési helyzetkép

Jelen állás szerint 2025-re fejeződnek be a Modern Városok Program fejlesztései,  a projektek nyolcvanöt százaléka tervezési vagy kivitelezési szakaszban van – tudta meg a Figyelő.

Mátrix

Orvost a falunak

Nagyarányú fejlesztést jelentettek be a Magyar Falu Program keretében. Orvosi rendelők építésére, felújítására, műszerek beszerzésére, valamint szolgálati lakások építésére pályázhatnak az önkormányzatok, hogy odacsábíthassák, illetve megtarthassák a háziorvosokat.

Mátrix

Rogyadozik a török modell

Isztambul és Ankara elvesztésével a török GDP hetven százalékát előállító régiók estek ki Erdoğan befolyása alól. A dollárhitelekre alapozott növekedési modell egyre nehezebben tartható fenn.

Mátrix

Macron és a kínai óriásüzlet

Miközben a 31,8 milliárd eurós Airbus-ügylet miatt dörzsölgethetné a tenyerét a francia köztársasági elnök, az  európai választások közeledtével a saját szimpatizánsai részéről érik újabb támadások.

Mátrix

Megroggyant a német feldolgozóipar

Sorra jönnek a rossz hírek  a német iparról, ami egész Európa számára borús képet vetít előre.

Mátrix

Akadozik a hitelezés a kínai bankrendszerben

Hiába adta ki Peking az ukázt, hogy olcsó hitelekkel kell segíteni a gazdasági növekedést, ha a pénzügyi közvetítő rendszer alkalmatlan erre.

Mátrix

Jegybanki politika vagy politikai jegybank?

Miért ne lehetne a költségvetési politikán keresztül szabályozni az inflációt? Hatékonyabb és gyorsabb is, mint a jegybanki kamatokon keresztül. A demokraták javaslatáról óriási vita bontakozott ki az Egyesült Államokban.

Mátrix

Proxyháborúk

Hosszú ideje formálják a világtörténelmet a helyettesítők útján vívott háborúk (proxy wars). A hidegháború idején gyakorlatilag valamennyi helyi, regionális konfliktusban fel lehetett ismerni az egymással szemben álló nagyhatalmak érdekeit Afrikától Közép-Amerikáig. Ma sincs ez másképp.

Mátrix

Zöldülnek az állami olajalapok

Trendforduló figyelhető meg a szénhidrogénekre alapozott nagy nemzeti vagyonalapok befektetési politikájában, többen közülük megnövelték a megújuló energiába történő beruházásaikat.

Mátrix

A túlélésért küzd Porosenko

Alig pár órával azután, hogy Kijevben a Központi Választási Bizottság hivatalosan is közzétette az elnökválasztás első fordulójának a végeredményét, s április 21-re kiírta a második kört, Petro Porosenko regnáló államfő és kihívója, a népszerű showman, Volodimir Zelenszkij azonnal a sajtónyilvánosság elé lépett.

Mátrix

Butaság vagy gonoszság?

Mintha visszafordult volna a történelem kereke. A magyarellenes Vladimír Mečiar kormányzásának a legvadabb időszakát idézi az a jogszabály, amely megtiltja más ország vagy nemzet himnuszának a felcsendülését. Nemzeti imánkat minden magyar énekli a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban. Ilyen tiltással valaha Románia is próbálkozott.

Mátrix

Pártot gründol Kiska

Szlovákiában már hónapok óta téma, mihez kezd majd Andrej Kiska köztársasági elnök, ha lejár a megbízatása.

Mátrix

Összeomlóban a szlovén egészségügy

A szlovén nyugdíj és általában a szociális rendszer reformja mellett már jóformán egy évtizede az egészségügy megújítása is sürgető, ezt az ottani szakma mellett az Európai Unió illetékesei is időről időre hangoztatják.

Mátrix

Módosulhat a Török Áramlat balkáni terve

Az orosz és az amerikai érdekeknek is eleget kíván tenni az új bolgár rendszer-összekapcsoló vezeték. Balkáni Áramlat néven szándékozzák megvalósítani a projektet a „balkáni négyek” államai, azaz Görögország, Bulgária, Románia és Szerbia – legalábbis ezt állítja a belgrádi média a bukaresti találkozó után.

Mátrix

Tart a lengyel startupláz

Lengyelországban mintegy háromezer aktív startup van, s köztük már unikornisok is, azaz olyan cégek, amelyek értéke meghaladta az egymilliárd dollárt: például az Allegro internetes áruház vagy az ismert videójáték-fejlesztő, a CD Projekt Red.

Skynet

Lenyomná a magazinokat az Apple

A Spotify zene-előfizetésére vagy az HBO Go, a Netflix filmtékáira emlékeztető üzleti modellben, havi alacsony fix díjért teszi elérhetővé az Apple nagy, neves fizetős magazinok digitális olvasását...

Való Világ

Gyarapodó szellemplázák

Európában virágoznak, Amerikában viszont egymás után mennek tönkre a bevásárlóközpontok. A következő években az USA-ban mintegy kétszáz mall csukhatja be a kapuit.

Való Világ

Újabb keleti „veszedelem” fenyeget

Kínában az idén jelentősen visszaestek az autóeladások, ami a német gyártókat és ezzel a magyar gazdaságot is hátrányosan érintheti.

Való Világ

Agrárpiac: megkezdődött az építkezés éve

Az agrárgazdaság lehetőségei jók, de korántsem használjuk ki ezeket, a kihívásokkal járó feladatokat azonban meg kell oldani – derült ki a Figyelő Agrárpiac: az aranytartalék című konferenciáján.

Pénz beszél

Villámrajt a hiteleknél

Közel ötödével több új hitelszerződést kötöttek a háztartások 2019 első két hónapjában, mint egy éve. A lakáskölcsönöknél gyorsan nő az átlagos igényelt összeg.

Pénz beszél

Középvállalatok kötvényeit csomagolhatják újra a tőzsde szervezésében

A kkv-k kötvényeiből származtatott új kötvénysorozatokból az intézményi befektetők vásárolhatnak majd.

Pénz beszél

Rövid távon 5-6 cég felvásárlását tervezi a menedzsment

Az elmúlt időszak a kispapírok tündökléséről szólt a budapesti parketten, noha többségükről – elemzések híján – alig tudni valamit. A SET is magasra tette a lécet, a homályos múlt után vakmerő építkezésbe kezdett a cég.

Cappuccino

Gáll Viktória Emese

A Ringató mozgalom megalapítójának a lánya minden alkalommal jót szeretne adni, s lelkesíteni. „Azt érzem, hogy ki kell tennem magamért, ha megtiszteltek azzal, hogy eljöttek. Nyomot kívánok hagyni a munkáimmal, és azt szeretném, hogy ezek a munkák szépek legyenek” – fogalmazott.

Társadalom

A jegybank kulturális missziója

Lezárult a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indult, több mint 13 milliárd forintos ráfordítással megvalósult értékmentő kulturális missziója, az Értéktár program. Harmincnégy gyűjtemény, műalkotás került múzeumi letétbe, s meghaladta a hatszázezret azon érdeklődők száma, akik látták a közgyűjteményben elhelyezett tárgyakat.

Bel Canto

A kert vigasz az elveszett édenért

Azzal, hogy levertük sátorkarónkat a Dunakanyarban, eggyel többen lettünk. Egy kert köszöntött minket némi fölénnyel, ami abból adódott, hogy ő már ott volt, amikor mi még csak Budán, és ezt kellő tisztelettel kérte tudomásul venni.

Társadalom

​Túléli a kisbolt az ipari forradalom 4.0-s korát?

A retró szlogen hibátlanul ábrázolta az akkori kereskedelmi modellt. A mesterséges intelligencia fejlődésével ma webshopból rendelünk, s átvevőponton jutunk a termékhez. A kiskereskedelem olyan új szereplőkkel bővül, akik nem gyártók, de nem is kereskedők, viszont ismerik a szokásainkat. Ki fog itt nagyot nyerni? Erről kérdeztük Szepesi Balázst, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárt.

Sport

Begyűjthetik az összes kvótát

A dél-afrikai edzőtábort követően hazai körülmények között készülnek a kajak-kenusok a májusi válogatóversenyekre, a júniusi Európa-játékokra és az augusztusi világbajnokságra.

Kultúra

A kilencvenes évek magángyűjteményekben

A 90-es évek. Politikai és társadalmi szinten a változás kora. Paradigmaváltás a képzőművészeti életben. Az abban az időszakban megjelent és máig bővülő kortárs műkereskedelem új intézményei – a kereskedelmi galériák, a nyilvánossá váló magángyűjtemények, a támogatási rendszerek és a külföldi csereprogramok, a rendszeres művészeti vásárok, a kortárs aukciók – megingathatatlannak vélt kánonokat írtak újjá vagy alakítottak át jelentősen.

Kultúra

Park és emlékmű a finn–magyar barátság nevében

A Fővárosi Közgyűlés március végi ülésén egyhangú döntéssel megszavazta, hogy az I. kerület eddig névtelen, Attila út, Krisztina körút és Szarvas tér határolta területe a Kalevala park nevet viselje. A Budavári Önkormányzat, a döntést megelőzve, pályázatot írt ki az új parkban emelendő köztéri szobor tervére. A Kalevala szoborpályázatra beérkezett 15 pályamunka közül a képviselő-testület, a kerületi polgárok véleményét figyelembe véve, Kéry Bálint Bence és Csobán András: Karélia című kompozícióját választotta.

Kultúra

Szalai Attila forradalmas naplója a Szolidaritás korszakából

„Nem elég, hogy megszegtem a kijárási tilalmat, még ott van a kesztyűtartómban egy friss szamizdat is. (...) Irányjelző ki, húzódom le, ahogyan kell (…) Aztán egy pillanat alatt padlógáz, fordulat hatezer, felüvölt a motor, elengedem a tengelykapcsolót, spriccel a sár (…)

Oktogon

Agilis állam, sikeres kisvállalkozások

Megnőtt az érdeklődés a kisvállalatokkal kapcsolatban. Különböző állami intézmények foglalkoznak azzal, hogy miként lehetne javítani a szektor teljesítményét. A tipikus állami intézményi vélemény szerint az ágazat nem eléggé innovatív és termelékeny. De igaz-e, hogy ezek a problémák csak a kisvállalati szektort jellemzik?

Korábbi lapszámok