2019/10/03

Szerintem

Ki volt Thomas Cook?

Mindannyian szeretjük a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ha utazunk, akkor különös, izgalommal kevert stressz uralkodik el sokunkon.

Számláló

Turisztika: nagy ugrás, de nagy változások

Szakértők szerint akár 10 százalék felett nőhet idén a hazai turisztikai szektor, amely a közvetett hatásokat is beszámítva a magyar GDP 10,7 százalékát termelte meg tavaly. A szokások azonban átalakulnak: egyre kevesebben utaznak irodákkal, amit jól mutat a Thomas Cook-csoport szeptemberi végi csődje, amely a nálunk is erős, az említett cégcsoporthoz tartozó Neckermannra is hatással van.

Való Világ

Isten veletek, utazási irodák?

A brit Thomas Cook csődje felveti a kérdést: vége van az utazási irodák korának? A kiruccanni vágyók többsége inkább maga szervezi túráit, vagy olyan online helyen foglal, ahol egyszerre intézik az utazást, a szállást, az autóbérlést, a biztosítást, s még a programokra is van opció.

Való Világ

Az uniós átlag felett költünk közoktatásra

Az oktatás és a pedagógusok ügyében eddig is rendszeresek voltak az egyeztetések, s ezután is zajlanak a szakszervezetekkel és a Pénzügyminisztérium illetékeseivel...

Való Világ

Bérdinamika uralja a magyar gazdaságot

Tartja magát a két számjegyű béremelkedés. Magyarországon: ez a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelésének, valamint a versenyszférában tapasztalható munkaerőhiánynak tulajdonítható. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 3,4 százalékra zuhant.

Való Világ

Jönnek a megyei listás pártcsaták

Az ország tizenkilenc megyéjének a közgyűléseire is szavazhatnak az érintettek október 13-án. A választás tisztán listás voksolás lesz. A megyék szerepe 2011 óta alaposan megváltozott, immár a fejlesztéspolitikai koordinációért felelnek.

Való Világ

Kisebbségi képviselet

Október 13-án a hazai nemzetiségek tagjai is az urnákhoz járulnak, hogy megválasszák saját önkormányzati képviselőiket. Az adatok szerint több mint háromszázezren élnek ezzel a lehetőséggel.

Mátrix

Agyonvágta a német növekedést a vámháború

Németországban a szolgáltató szektorra is átterjedt a lassulás. A német gazdaság valószínűleg recesszióban van.

Mátrix

Marianne búcsúztatta a „buldózert”

Még az esti órákban is több mint egy kilométeres sor állt az Invalidusok dómja előtt Párizsban vasárnap, amikor az utca népe is búcsút vehetett a köztársaság 22. elnökétől.

Mátrix

Peking is érdekelt a brit kilépésben

Javítaná az ázsiai óriás pozícióit Nagy-Britannia kiválása az EU-ból, a meggyengülő brit gazdaságnak szüksége lenne a kínai tőkére.

Mátrix

Jókora taslit kapott a Tesla

Az Amazon nem a Teslát választotta. A kínai villanyautó-kereslet lassul, a támogatásokat globálisan is leépítik. A gyártók egyre nagyobb veszteségekkel kénytelenek szembesülni, de kiszállni nem akarnak, az e-gépkocsiban látják a jövőt.

Mátrix

Európában terjeszkedik a Goldman Sachs

Az európai gazdagok pénzére pályázik a Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja – új üzleti modellel.

Mátrix

Elnéptelenedő városok

A lakosság elöregedése, a munkaerőpiaci helyzet, a kereset és a megélhetési költségek, a jobb oktatás iránti igény, az életminőség javulásának a reménye miatti elköltözés okozza leginkább ...

Mátrix

Decentralizációval központosít Kijev

Tíz magyar kistérség létrehozását támogatja a Kárpát-aljai Megyei Tanács – döntött a közgyűlés a múlt héten Ungváron.

Mátrix

Kétezer euró az orvosok álma

A  mintegy 620 ezer lakosú kis nyugat-balkáni országban amiatt bosszankodnak, hogy még a szomszédos Szerbia egészségügye is magasabb béreket produkál. Harminc-ötven százalékos emelést szeretnének.

Mátrix

Rolleren a romániai elnökválasztás magyar jelöltje

Tizennégy jelölttel indul a román államfőválasztási versenyfutás, amely legutóbb, 2014-ben egy szász származású győztest „termett”.

Mátrix

Nagy üzletet hátráltat a szlovén állam

Ritka, hogy egy jól teljesítő közép-európai vállalat, amelynek olyan híres megrendelői vannak, mint a BMW vagy a Samsung, olyan problémával találja magát szemben, mint amellyel a szlovéniai Karintiában tevékenykedő Impol.

Mátrix

Újjászülető közösség délen

A mintegy 14 ezer fős horvátországi magyarság az egyik legtöbbet szenvedett nemzetrészünk. Megtépázta a délszláv háború, amelyet a közösségen belüli politikai megosztottság követett.

Skynet

Csaknem hat óra megy el e-mailekre naponta

Egy friss kutatás szerint egy átlag amerikai irodai dolgozó közel hat órát tölt el naponta elektronikus leveleinek böngészésével, azok megválaszolásával.

Való Világ

Fog még a tinta

Bár sok a probléma a nyomtatóipar körül, még korai lenne temetni a szegmenst.

Való Világ

Jövedelmező a klímabiznisz

Akár tízmillió forintot meghaladó összeget is összedobhat a lakosság az egyik Magyarországon működő, közösségi erdő-telepítésre buzdító szerveződésnek, amely Csécse mellett erdősítene ...

Való Világ

Változó prémium kategória

A napokban Magyarországon járt Mario Moretti Polegato, a Geox-csoport alapító elnöke. Ez alkalomból kérdezte a Figyelő a cég nemzetközi és itteni szerepvállalásáról.

Való Világ

A házi sertések között nincs pestis Magyarországon

Az afrikai sertéspestis (ASP) továbbra is kizárólag a vaddisznóállományban van igazoltan jelen hazánkban – hangsúlyozta érdeklődésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Való Világ

Kínálat a gabonapiacon

Világszerte jó termés volt búzából és kukoricából is. A kínálati nyomás hatására lefelé mozdultak a terményárak a piacon, s belátható időn belül aligha lehet számítani a trend megfordulására.

Pénz beszél

Pályázatok bőven akadnak az EU-n kívül is

Ma kell elvetniük a jövőbeli sikerek magját a cégeknek, hogy tudjanak mire támaszkodni akkor is, amikor kisebb sebességre vált a gazdasági növekedés, és szűkebbre veszik az uniós pénzcsapok keresztmetszetét.

Pénz beszél

Fogyatkozóban a hitelkártyák

Tovább csökkent a második negyedévben a forgalomban lévő hitelkártyák száma Magyarországon, miközben apad a hozzájuk kapcsolódó követelések állománya is. A meglévő kártyáikat viszont egyre tudatosabban használják a birtokosaik.

Pénz beszél

Fajsúlyos szereplővé vált az AutoWallis

A prémiumszegmensben látja a legnagyobb fejlődési lehetőséget, de a régiós terjeszkedésben a flottaautó-márkák is segíthetik az AutoWallist a társaság vezérigazgatója szerint.

Pénz beszél

Elszállt az Appeninn nyeresége

Jelentősen emelkedtek az Appeninn Holding bérbeadásból származó bevételei az első fél évben, miközben a nyeresége a sokszorosára ugrott.

Cappuccino

Valde Orsolya

A nyár egyik leghangulatosabb fesztiválját, a Paloznaki Jazzpikniket az idén már nyolcadszor rendezték meg. Négy színpadon több mint harminc koncert ...

Társadalom

Miért kerül egy adag gyógyszer 700 millió forintba?

Napokig lázban tartotta a közvéleményt Zente, egy ritka genetikai betegségben szenvedő kisgyermek szüleinek a felhívása, akik egy új terápia költségének előteremtésére szerveztek gyűjtést az interneten.

Társadalom

Sugar babyk és sugar daddyk: kit elégít ki a kapcsolat?

Nem új keletű a hír, miszerint egyetemisták úgy teremtik elő a tandíjravalót, hogy pártfogót keresnek. Az elmúlt egy évben háromszorosára nőtt az Egyesült Államokban a sugar babyk száma. De a jelenség világszerte hasonló terjedést mutat.

Sport

Munka mellett szerzett olimpiai kvótát

Nem akárhogyan tért vissza két év kihagyást követően a nemzetközi mezőnybe Cholnoky Sára, aki a szörfdeszkán kívül immár több fronton is sikeresen helytáll.

Kultúra

Hazavitt tárlat

A jellemző az volt, hogy akik bementek, az első alkalommal még nem feltétlenül vittek el könyvet, de rájöttek, hogy ez itt egyfajta „norma” – meséli Véri Dániel, A nagy könyvlopás – Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című, most megnyílt szentendrei tárlat egyik kurátora.

Kultúra

Árulás a régmúltban, árulás a közelmúltban

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház mutatta be Pozsgai Zsolt Mátyás és Janus című darabját, a szerző rendezésében, aki elmondta, hogy a 2007-es kötcsei piknik ihlette a művet, amikor többen úgy gondolták: Orbán Viktornak távoznia kell a Fidesz elnöki székéből.

Kultúra

Színesedő színházi paletta

Eltérő karakterű kamaraegyüttesek léphettek jelentőset fejlődésük útján: a Spirit Színház állandó társulattal kezdte az új évadot, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház pedig új, fővárosi játszóhelyén mutatta be első idei produkcióját.

Kultúra

Akit a halálba űzött a szocializmus

Hároméves hagyomány Újbudán, hogy esztendőről esztendőre megkoszorúzzák a P. Mobil és a P. Box gitárosának, zeneszerzőjének az emléktábláját egykori, Lecke utcai otthona falán.

Kultúra

A Nagycsarnok és a Duna hullámai

A turizmus ész nélküli kiszolgálása pont annak a Nagycsarnoknak a varázsát veszi el – szerencsére egyelőre csak kívülről –, amely olyan vonzó a külföldieknek.

Korábbi lapszámok